Start » Vad är AREA 51?

Vad är AREA 51?

Area 51 är en term de flesta någon gång har hört. Kanske inte i det verkliga livet, men i filmer, serier och böcker är det ofta omtalat. Det är en plats som har massor av rykten och spekulationer kring sig, där den ligger mitt i Nevada-öknen i USA. Officiellt är Area 51 en flygbas, men det finns samtidigt ingen officiell benämning på vad det är exakt som görs där. Mest sannolikt användes platsen för att testa nya vapen och flygfarkoster. Enligt CIA (Central Intelligence Agency) så är flygbasens korrekta namn Homey Airport och Groom Lake. Andra namn som har använts är Dreamland, Paradise Ranch, Watertown och Home Base.

Area 51 spekuleras hålla den amerikanska regeringens hemligheter om utomjordiskt liv

Area 51 – en mystisk plats

Area 51 har länge fascinerat människor runtom i världen, med alla teorier om vad som kan tänkas finnas där. Utåt sett är basen dock inte särskilt imponerande. Den är 9.7×16.1 km stor, omringad av öken och den uttorkade sjön Groom Lake. Den närmsta orten är den lilla staden Rachel som har blivit känd tack vare sin närhet till ”Extraterrestrial Highway”, vilket är vad området kring flygbasen kallas. Basen ligger även i närheten av Nevada Test Site där den amerikanska regeringen genom historien har utfört 739 av sina 928 atomvapentester.

Det är oklart hur och när namnet Area 51 kom att användas. En teori är att det har att göra med det rutnätssystem som AEC (Atomic Energy Commission) använder; det finns inget område med numret 51, men 15 finns, och det spekuleras att 51 valdes för att inte AEC skulle förväxla de två vid sina atomvapentester. Det var först under Vietnamkriget som detta namn för basen dök upp i en CIA-rapport, och det verkar sedan dess ha hållit i sig i folkmun.

En flygbas med intressant historia

Det var under andra världskriget som Area 51 började användas ordentligt av den amerikanska militären och genom åren fortsatte basen att användas för flyg- och vapentester av olika slag. Basen används än idag, men den amerikanska regeringen är ändå ovillig att ge ut mer än minimal information om vad som egentligen händer där. Officiellt är de flesta av basens operationer hemligstämplade. Området runtomkring är avspärrat för både civil och militär flygtrafik. Topografiska kartor visar endast den gamla Groom-gruvan i närheten och endast ett fåtal dokument visar landningsbanor och byggnader som finns på basen.

Flygbasen är under tung och strikt bevakning dygnet runt med skyltar runtomkring som varnar människor från att vandra in på området. Fotografering är inte heller tillåtet, och dödligt våld är tillåtet för att skydda basen mot inkräktare. All den här vaga och knappa informationen har gett upphov till flera olika teorier om vad som egentligen försiggår på Area 51. Den mest populära teorin handlar om utomjordingar. Det spekuleras att basen används för att förvara UFOn och kanske till och med exemplar av utomjordingar, levande såväl som döda.

Oklart än idag

Det finns alltså fortfarande ingen officiell, eller åtminstone tillfredsställande, förklaring för vad Area 51 faktiskt används till. Utöver alien-teorierna har det spekulerats att basen används för att testa paranormala teknologier och vapen. Det finns andra teorier som pratar om teleportering och tidsresande, eller kontrollering av väder. Om det är så att basen inte används för att lagra utomjordisk teknologi och biologiska exemplar kan det finnas andra förklaringar. Vissa säger att basen är en mötesplats för människor och utomjordingar, där de träffas och diskuterar på neutral mark. Oavsett vad sanningen är kommer mytologin kring denna plats finnas kvar ett tag till.